Jazz

Jazzdance, wordt ook wel jazzdans of jazzballet genoemd. Het is een vrije manier van dansen die vroeger veel op klassiek ballet leek, maar nu is deze gebaseerd op populaire muziek zoals jazz, rock, pop en streetdance/hiphop. Jazzdance leent uit die verschillende stijlen de technieken en toepassingen.
 

Jazzdance heeft weinig met jazzmuziek te maken. Muziek die voor jazzdance gebruikt wordt, loopt uiteen van de ‘Modern’ tot ‘Tiësto’.
 

Onder de noemer jazzballet vallen zeer veel stijlen. Je zou je kunnen zeggen dat elke choreograaf een eigen stijl heeft. Tegenwoordig wordt jazzballet bovendien sterk beïnvloed door streetdance en choreografieën uit videoclips.
 

Wanneer een dans af is, is het mogelijk deze te tonen op demonstraties/uitvoeringen en voor de echt ambitieuze dansers organiseert de KNGU elk jaar de Nederlandse Kampioenschappen jazzdans!

 

Deelname en niveau
Binnen onze vereniging hebben we recreatie- en selectiegroepen. De jongste recreanten vind je bij de peuter en kleuterdans. Na 2 jaar stromen de deelnemers door naar de volgende groep, waarbij ze weer voor nieuwe dansuitdagingen komen te staan met vaak voor hen ook een nieuwe leidster. Zo ontwikkelen de jonge dansers zich steeds verder en kunnen ze vanaf 9 jaar geselecteerd worden voor een van onze selectiegroepen.
 

De selectiegroepen dansen op C en D-niveau (9 t/m 13 jr en 16 jr e.o.) volgens het wedstrijdreglement van de KNGU. Ieder jaar nemen zij deel aan een van de voorrondes van het NK. De afgelopen jaren zijn hierbij goede resultaten behaald!
 

Lesinhoud
Iedere les (m.u.v. de kleuterdans) kent dezelfde opbouw:
 

Warming-up

  • Inleiding: een meestal snelle en korte dans, die meerdere malen herhaald wordt om de spieren op te warmen.
  • Rekken en strekken: een aantal oefeningen ter bevordering van de lenigheid.
  • Technieken: in dit onderdeel van de les worden technieken die in de dans terugkomen geoefend. Voorbeelden: pirouette, scoop, hinge, slide… ze komen allemaal aan bod.


Dans

  • Iedere les zorgt de choreograaf dat er een stuk bij de dans aan komt. Eerder geoefende stukken worden er herhaald en zo ontstaat er na verloop van tijd een complete dans.


Nieuwsgierig?


Ben je nieuwsgierig geworden en zou je wel een gratis les jazzdance willen volgen, kijk dan in het lesrooster voor de dag en tijden!

Terug naar boven